Dumni z bycia Polakami - przeczytaj nowe wydanie Kwartalnika Coopernicus!
Artykuł - zdjęcie główne
Innowacyjna metoda pomiaru zawartości tłuszczu w żywności

Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej w składzie dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz i dr inż. Łukasz Kulig z Zakładu Informatyki w Zarządzaniu Wydziału Zarządzania oraz dr inż. Henryk Wachta z Katedry Energoelektroniki i Elektroenergetyki Wydziału Elektrotechniki i Informatyki zrealizował projekt badawczy, zatytułowany „Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie”.

Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej

Jak pisze Marta Jagiełowicz:

Opracowane rozwiązania w zakresie sposobu oraz urządzenia do pomiaru uzyskało ochronę patentową: P.431552 pt. „Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym” oraz P.431551 pt. „Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym”.

Odkrycie uzyskało również brązowy medal na Międzynarodowych Targach Innowacji INTARG 2022 w Katowicach. Pomiary powierzchniowego rozkładu luminancji znane jako technika świetlna stosowana dotychczas, na przykład w dziedzinie architektury i inżynierii drogowej została przez zespół prof. Tereszkiewicza innowacyjnie zaadoptowana w technologii żywności. Odkrycie wykorzystuje zjawisko różnic jaskrawości tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Pomiar polega na wykonaniu zdjęcia, z którego następnie można zidentyfikować poszczególne obszary powierzchni w kierunku identyfikacji tłuszczu i mięsa, co pozwala na precyzyjny pomiar zawartości tłuszczu w żywności. Tę metodę można określić jako proekologiczną, z uwagi na znaczne ograniczenie zużycia odczynników chemicznych i eliminację trudności związanych z utylizacją ich pozostałości, w przyrównaniu do uprzednio stosowanych sposobów. 

Według Marty Jagiełowicz: Obecnie zespół kontynuuje badania dotyczące możliwości wykorzystania pomiaru rozkładu luminancji do oceny parametrów jakościowych innych produktów spożywczych. Podjęto również współpracę międzyuczelnianią w kierunku zastosowania metody w diagnostyce medycznej. Zrealizowany projekt jest dobrym przykładem udanej współpracy naukowców reprezentujących różne obszary wiedzy i przedstawicieli sektora gospodarczego.

Proponowane przez naukowców rozwiązanie na dłuższą metę może znaleźć swoje zastosowanie w dietetyce, medycynie, a nawet zoologii. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy zespołu naukowców z Politechniki Rzeszowskiej.

Bibliografia:

Artykuł opublikowany na stronie Politechniki Rzeszowskiej, pt. Innowacyjna technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności, 2023-03-20, red.  Marta Jagiełowicz; URL: https://w.prz.edu.pl/uczelnia/nauka/innowacyjna-technologia-pomiaru-zawartosci-tluszczu-w-zywnosci-20.html

Magdalena Marynowska
Bio:
A student of law and international relations at the University of Warsaw, a multiple laureate of literary competitions, including poetry contests. I gained editorial experience as a leader of the social project “Nie Dotykaj Mnie,” where my main task was creating educational content for the project’s social media. I also had the opportunity to co-write the script for an educational film within the project. After the outbreak of the war in Ukraine, I worked as an Operations Specialist at the non-profit organization Student Initiative for Education, where my responsibilities included developing partnerships with cultural and entertainment centers throughout Poland and co-organizing events for Ukrainian children and youth. Privately, I am a PADI Advanced Open Water Diver.
Napisany przez:

Magdalena Marynowska

Dodaj komentarz