Posłuchaj nowego odcinka podcastu Coopernicus!
Artykuł - zdjęcie główne
Innowacyjna metoda pomiaru zawartości tłuszczu w żywności

Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej w składzie dr hab. inż. Krzysztof Tereszkiewicz, prof. PRz i dr inż. Łukasz Kulig z Zakładu Informatyki w Zarządzaniu Wydziału Zarządzania oraz dr inż. Henryk Wachta z Katedry Energoelektroniki i Elektroenergetyki Wydziału Elektrotechniki i Informatyki zrealizował projekt badawczy, zatytułowany „Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie”.

Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej

Jak pisze Marta Jagiełowicz:

Opracowane rozwiązania w zakresie sposobu oraz urządzenia do pomiaru uzyskało ochronę patentową: P.431552 pt. „Sposób pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym” oraz P.431551 pt. „Urządzenie do pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, zwłaszcza wieprzowym lub wołowym”.

Odkrycie uzyskało również brązowy medal na Międzynarodowych Targach Innowacji INTARG 2022 w Katowicach. Pomiary powierzchniowego rozkładu luminancji znane jako technika świetlna stosowana dotychczas, na przykład w dziedzinie architektury i inżynierii drogowej została przez zespół prof. Tereszkiewicza innowacyjnie zaadoptowana w technologii żywności. Odkrycie wykorzystuje zjawisko różnic jaskrawości tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Pomiar polega na wykonaniu zdjęcia, z którego następnie można zidentyfikować poszczególne obszary powierzchni w kierunku identyfikacji tłuszczu i mięsa, co pozwala na precyzyjny pomiar zawartości tłuszczu w żywności. Tę metodę można określić jako proekologiczną, z uwagi na znaczne ograniczenie zużycia odczynników chemicznych i eliminację trudności związanych z utylizacją ich pozostałości, w przyrównaniu do uprzednio stosowanych sposobów. 

Według Marty Jagiełowicz: Obecnie zespół kontynuuje badania dotyczące możliwości wykorzystania pomiaru rozkładu luminancji do oceny parametrów jakościowych innych produktów spożywczych. Podjęto również współpracę międzyuczelnianią w kierunku zastosowania metody w diagnostyce medycznej. Zrealizowany projekt jest dobrym przykładem udanej współpracy naukowców reprezentujących różne obszary wiedzy i przedstawicieli sektora gospodarczego.

Proponowane przez naukowców rozwiązanie na dłuższą metę może znaleźć swoje zastosowanie w dietetyce, medycynie, a nawet zoologii. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy zespołu naukowców z Politechniki Rzeszowskiej.

Bibliografia:

Artykuł opublikowany na stronie Politechniki Rzeszowskiej, pt. Innowacyjna technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności, 2023-03-20, red.  Marta Jagiełowicz; URL: https://w.prz.edu.pl/uczelnia/nauka/innowacyjna-technologia-pomiaru-zawartosci-tluszczu-w-zywnosci-20.html

Magdalena Marynowska
Bio:
Studentka prawa na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Od dziecka udzielała się społecznie. Doświadczenie redaktorskie zyskiwała między innymi jako kierowniczka projektu społecznego ‚,Nie dotykaj mnie’’, w którym do jej głównych zadań należało między innymi tworzenie treści edukacyjnych na media społecznościowe. W ramach swojej roli współpracowała również z mediami - miała okazję napisać artykuł dla Gazety Kongresy, a także udzielić licznych wywiadów. Druga edycja projektu została nominowana do Złotych Wilków w ramach Olimpiady Zwolnieni z Teorii w trzech kategoriach. Po wybuchu wojny w Ukrainie pełniła rolę Operations Specialist w organizacji non-profit Student Initiative for Education, w której nawiązywała partnerstwa z ośrodkami kultury i rozrywki w całej Polsce, a także współorganizowała wydarzenia dla ukraińskich dzieci.
Napisany przez:

Magdalena Marynowska

Dodaj komentarz