Posłuchaj nowego odcinka podcastu Coopernicus!
Artykuł - zdjęcie główne
Rewolucja w świecie napojów? Nowe rozwiązanie polskich naukowców.

Polacy po raz kolejny przodują w postępie technologicznym. Firma Organic Water wraz z Politechniką Wrocławską stworzyli nową metodę przetwórstwa owoców, dzięki której podczas produkcji soków około 70% wody marnowanej w procesie, wróci do obiegu i zmniejszy ślad węglowy fabryk. [1]

W dzisiejszych czasach debata na temat środowiska oraz zdrowia planety jest nieunikniona. Obecnie każdy producent, czy to urządzeń elektronicznych, czy żywienia, szuka rozwiązań nie tylko zmniejszających ich koszt a, ale również ślad węglowy.

Spragnione organizmy Polaków

Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej napojów owocowych oraz soków, przez co rośnie na nie popyt. W 2021 roku wyprodukowano aż 10 747 tysięcy hektolitrów soku owocowego i warzywnego, co przekłada się na 11,9% wzrost produkcji w porównaniu z poprzednim rokiem. [2] Aby zwiększyć produkcję, jednocześnie utrzymując ślad węglowy fabryk na tym samym poziomie, nowe rozwiązania w produkcji będą niezbędne.

Polska jest trzecim pod względem wielkości produkcji dostawcą zagęszczonego koncentratu jabłkowego na świecie. W trakcie wytwarzania koncentratów około 60-70 proc. wody z jabłek jest marnowana – mówi Piotr Łyczko, prezes Organic Water. – Nasza spółka opracowała technologię przetwarzania i mineralizacji wody, w efekcie której otrzymujemy czystą wodę z lekkim zapachem i posmakiem owoców, z których została wyprodukowana. Można powiedzieć, że jest to pierwsza na świecie woda z owoców, powstała w związku z produkcją zagęszczonych soków owocowych. [1]

Efekt „WOW”

Obecny proces produkcji soku wymaga dużych pokładów energii, z przymusu wykorzystania w procesie kolumn destylacyjnych, wymagających do optymalnej pracy wysokich temperatur. Ten element łańcucha produkcyjnego może zostać wyparty i zastąpiony przez bardziej wydajną metodę, która jednocześnie uszczelni obieg wody w przemyśle. Metoda nazywana jest Wyparnym Oczyszczaniem Wody (w skrócie WOW). Rozwiązanie zaproponowane przez dr hab. inż. Demisa Pandelidisa, sugeruje wykorzystanie odnawialnej energii psychometrycznej, zawartej w powietrzu atmosferycznym jako zamiennik procesu destylacji w kolumnach. [1]

Jakie są wyniki tego rozwiązania?


Obiecana różnica w wykorzystaniu energii elektrycznej na 1m³ wody wykazuje spadek z 25 kWh/m³ do tylko 1,5 kWh/m³, co jest bardzo obiecującą i znaczącą zmianą na korzyść planety, oraz stanowczym krokiem w kierunku powstania zrównoważonego przemysłu produkcji soków. [1]

Bibliografia

  1. Artykuł opublikowany na stronie Makeway, pt. “Wyciśnięte do ostatniej kropli. Polska firma we współpracy z Politechniką Wrocławską wytwarza wodę z owoców!” 20-02-2023, red. Michał Wiktorowicz; URL: https://makeway.pl/produkcja-wody-z-owocow-przyjazna-srodowisku
  2. Statystyki dostępne na stronie rządowej; URL: https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5477/2/111/1/produkcja_wazniejszych_wyrobow_przemyslowych_w_czerwcu_2021.pdf 
Jan Pawłowski
Bio:
Jestem studentem zarządzania na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, na co dzień wkładam dużo pasji w rozwój osobisty. Interesuję się siłownią, motoryzacją, kulinariami, grami komputerowymi oraz wszelakiej maści ciekawymi (oraz drobnymi, bądź nie) dla mnie faktami naukowymi i artykułami.
Napisany przez:

Jan Pawłowski

Dodaj komentarz